Кому не можна їсти грибів: поради медиків
Опубликованно 15.10.2017 02:32
Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправу до страв.
Гриби мають властивість вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як і ін Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а часом і призводить до смерті людини.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, всі сумнівні гриби викидайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Не давайте грибних страв дітям.
Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Теги: отруєння грибами, поради лікарів
Категория: Здоровье