Цього року майже 70% спалахів харчових отруєнь в Україні відбулися у дитячих колективах


Опубликованно 22.09.2017 10:40

Цього року майже 70% спалахів харчових отруєнь в Україні відбулися у дитячих колективах

Цього року майже 70 % (66,7%) спалахів отруєнь в Україні відбувалися в організованих дитячих колективах.

Як повідомили УНІАН у Госпродпотребслужбе України, на сьогоднішній день санітарно-епідемічна ситуація в країні залишається напруженою та нестабільною.

У поточному році спалахи харчових отруєнь реєструвалися майже у всіх регіонах, за винятком Луганської області. Найбільшу кількість зареєстровано у Одеській (12) і Київській (7) областях.

За 8 місяців поточного року працівники Госпродпотребслужбы взяли участь в розслідуванні 105 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, в результаті яких постраждали 1461 осіб, у тому числі 1089 (74,5%) дітей. За аналогічний період 2016 року була розслідувана 101 спалах, в результаті яких постраждали 2102 людини, в тому числі 967 дітей (46%). На об'єктах громадського харчування і торгівлі зареєстровано 16 спалахів, серед населення у побуті - 19 спалахів.

Розслідувано 66 випадків захворювання на ботулізм з 71 постраждалим, серед яких 40 пов'язано з вживанням рибних продуктів. Найбільше людей постраждало в Запорізькій (11 хворих) та Вінницькій (9) областях. Зареєстровано 7 летальних випадків ботулізму, зокрема, по одному у Вінницькій, Донецькій, Черкаській, Сумській, Полтавській та Кіровоградській областях і в Києві. За результатами проведеного епідрозслідування встановлено, що 2 летальних результату захворювання, ймовірно, пов'язані з рибними продуктами промислового виробництва, а в інших випадках рибні продукти були придбані в місцях стихійної торгівлі або виготовлені в домашніх умовах.

В ході санітарно-епідеміологічних розслідувань причин і умов, які призвели до виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб, встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь (зокрема, ботулізму), були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства про безпеку і окремі показники якості харчових продуктів, а саме: технології приготування страв, термінів і температурного режиму при зберіганні сировини і готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками та придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.

У Госпродпотребслужбе вважають, що ускладнення епідемічної ситуації в країні безпосередньо пов'язане з певними законодавством особливостями здійснення державного нагляду і контролю в сфері господарської діяльності, які роблять неможливим здійснення Госпродпотребслужбой державного санітарно-епідемічного нагляду й контролю над дотриманням вимог санітарного законодавства, як того вимагає ситуація - оперативно і в необхідному обсязі.

У прес-службі підкреслили, якщо раніше більша частина об'єктів перевірялася щорічно, то зараз один раз в 3-5 років. Мораторій на проведення перевірок у поточному році, введений у відповідності з Законом України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», фактично взагалі не дає можливості своєчасно проводити необхідні обстеження і ускладнює організацію протиепідемічних заходів на об'єктах.

Теги: отруєння в школах, дитяче здоров'я, спалахи харчових інфекцій в Україні


banner14

Категория: Здоровье